Category Archives: 09 Úřad města

Desatero – část devátá: ÚŘAD MĚSTA

Celkově JPG

I. MODERNIZACE ÚŘADU

Do “úřadu” bylo potřeba vložit nemalé finanční prostředky, neboť na počátku roku 2007 se ocital ve stavu “RETRO”. Došlo k zcela zásadním změnám organizačního i technického charakteru, které významným způsobem změnily chod úřadu města. Zejména se jednalo o vytvoření počítačové sítě a její programové vybavení (například pro elektronizaci pošty, sledování plnění úkolů, vytváření materiálů pro jednání rady a zastupitelstva, vzájemné sdílení plánovaných akcí), o instalaci standardní telefonní ústředny, o napojení na systém Czech-Point.

Významným aktem bylo vytvoření skutečně funkčních webových stránek města, na kterých lze v současné době najít prakticky vše, co se ve městě odehrálo, co se chystá, jaké koncepční materiály byly vypracovány a tak dále.

V období následujícím se ODS chce zaměřit na realizaci dalších technických kroků – ale také na zabezpečení optimálního personálního vybavení úřadu.

II. BLÍŽE K OBČANŮM

Z technického hlediska půjde o efektivní využití budov, které město vlastní. Cílem, který jistě občané ocení, je soustředit složky úřadu pouze do dvou objektů minimálně od sebe vzdálených, tedy do areálu v Riegerově ulici, kde již dnes sídlí stavební úřad, odbor životního prostředí a územního rozvoje a odbor investic a dopravy; zde by měly být umístěny všechny technicky a ekonomicky zaměřené odbory – a do objektu čp. 95 na náměstí, kde by mělo sídlit vedení města, odbor správní a administrace sociálních záležitostí.

V prostorách pod služebnou Policie ČR by měla být umístěna i městská policie a uvnitř samotného areálu i veřejně prospěšné služby.

Mluvíme-li o „optimálním personálním zabezpečení úřadu“, máme na mysli určitou potřebu navýšení počtu úředníků a pracovníků „veřejně prospěšných služeb“. Úvaly se stávají městem „střední velikosti“ – a jsou oproti jiným městům neobvykle rozlehlé. Bude tedy potřeba zaměřit se na kvalitu zabezpečení správních činností vzhledem k počtu obyvatel – a na kvalitu údržby životního prostředí tak rozlehlého města.

III. UDRŽENÍ ÚROVNĚ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY

Do péče pro seniory a zdravotně postižené “přiteklo” přibližně 6 milionů Kč. Pečovatelská služba města se stala žádanou v širokém okolí.

Výdaje 2007-14 JPG

Město Úvaly se v letech 2007 až 2014 stalo vyhledávaným poskytovatelem pečovatelských služeb pro seniory, a to nejen z Úval, ale i z jejich okolí. V nastávajícím období tedy půjde o to, udržet úroveň služeb, popřípadě je dále rozvinout.

IV. ZDRAVOTNICTVÍ

Tabulka-zdravotnictví JPG

Legislativní normy České republiky staví obce a města do pasivní pozice. Organizace a financování zdravotní péče je přenesena na úroveň státu, krajů, zdravotních pojišťoven, podnikatelů a poskytovatelů péče.

Na počátku předminulého volebního období začala být budova zdravotního střediska v Úvalech skutečně v havarijním stavu a šlo o to, zachovat poskytování zdravotní péče pro Úvaly a okolí. Bylo tedy vyhlášeno výběrové řízení na nájem budovy; nájemce hradil rekonstrukci celé budovy s tím, že se město finančně podílelo nepřímo, tedy prominutím nájemného po určitý čas.

V současné době poskytuje Poliklinika Úvaly širokou škálu služeb a spolupracuje s nemocnicí Městec Králové.

Foto-středisko JPG

V oblasti „správy města“ bude ODS ve volebním období prosazovat:

1. Dokončení rekonstrukce objektu čp. 95 na náměstí (za sochou Arnošta z Pardubic).
  2. Koncentraci úřadu města pouze do dvou objektů – do objektu čp. 95 na náměstí a do areálu Riegerova.
  3. Udržení úrovně poskytování pečovatelské služby.